Lakberendezés klasszikus stílusban

Lakberendezés 2014-12-02

A klasszikus stílus legnagyobb előnye, hogy sosem megy ki a divatból. A tradicionális vonalvezetésnek és az igényes, gondosan megmunkált anyagoknak köszönhetően az így berendezett házak az időtlen elegancia hangulatát árasztják, örök értéket képviselnek. A hagyományos stílus biztonságot és változatlanságot képvisel, ezért ha így rendezzük be, otthonunk barátságos és meleg hangulatot áraszt majd, és a kényelem és a nyugalom szigete lehet rohanó világunkban.

  
Rend, szimmetria és egyensúly

A tradicionális stílus a renden, a szimmetrián és a kiegyensúlyozottságon alapul, lakberendezési elemei és elvei az antik görög és római korokra vezethetők vissza. A szobák berendezése egy meghatározó fókuszpont köré épül, ami lehet például egy kandalló, amivel szemben egy kanapé, annak két oldalán pedig egy-egy karosszék található, fölötte pedig egy díszes tükör - ez egy meglehetősen jellemző minta, ami egyúttal segít megérteni a klasszikus stílusra jellemző, harmóniára és egyensúlyra való igényt.
  
Klasszikus stílusú nappali
  

Természetes színek

A klasszikus stílusú otthonokban a természetes és földszínek dominálnak: sárgák, kékek, zöldek tompa, pasztell árnyalatai, meleg barnák és terrakotta, semleges szürkék és barátságos rózsaszínek. Ezeket a színeket egészíti ki a fehér, melynek fontos, hogy melegebb, fényesebb árnyalatait használjuk, így érhetjük el ugyanis a klasszikus stílusra jellemző meleg, otthonos hangulatot (a hidegebb fehérek használata inkább modern, skandináv-jellegű összhatást eredményezne).
  
Természetes földszínek a nappaliban
  

Elegáns anyagok

A klasszikus bútorok jellemzően fából készülnek: a sötétebb árnyalatok inkább elegáns, a világosabbak kicsit üdítőbb, vidékies hangulatot keltenek. A kárpitok és textíliák általában gyapjúból, vászonból vagy bársonyból készülnek - csupa nemes anyagból, melyek tovább fokozzák a kényelmesség és időtlenség érzetét. Mintázatuk sokféle lehet: csíkos, virágos, indás - a lényeg, hogy finom eleganciát sugalljon, és kerülje a feltűnést. A falak mintázata is hasonló, jellegzetesek az indás-leveles, illetve a függőlegesen csíkozott, nem túl harsány, harmonikus színeket használó tapéták, amikk szintén a görök és római hagyományokra utalnak vissza. A padló általában a bútorok anyagával és színével harmonizáló, természetes anyagból készül: fából, kőből vagy márványból.
  
Klasszikus stílusú hálószoba

Klasszikus kiegészítők

A klasszikus stílusú otthonokban gyakran találhatunk nagy, boltíves ablakokat és ajtókat, átjárókat, oszlopokat. Ha tovább szeretnénk csinosítani lakásunkat, válasszunk hagyományos mintázatú szőnyegeket és / vagy falvédőket, amik puhaságuknak és eleganciájuknak köszönhetően tovább fokozzák az otthonosság érzetét és a barátságos, kényelmes hangulatot. A világítást megoldhatjuk klasszikus vonalvezetésű álló- és falilámpákkal, de ha valami igazán extra dologra vágyunk, vegyünk egy hatalmas csillárt, az étkezőasztalra pedig helyezzünk gyertyatartókat - mind a csillár, mind a gyertyák meleg, szórt fénye tovább hangsúlyozza a bútorok, a falak és a textíliák árasztotta melegséget és komfortosságot. Ha festménnyel dekorálnánk otthonunkat, válasszunk klasszikus stílusú darabokat szép, aranyozott, gondosan megmunkált kerettel.
  
Klasszikus stílusú fürdőszoba

A cikk megírásában nagy segítséget nyújtottak az Online Design Teacher és az Álmaim Otthona hasonló témájú bejegyzései. Ha szeretnél még képeket nézegetni klasszikus stílusban berendezett otthonokról, vagy egyszerűen csak pár lakberendezési ötletre vágysz, látogasd meg Pinterest board-jainkat, és kövesd Facebook oldalunkat, ahol mindig azonnal értesülhetsz a lefrissebb Bútoros hírekről és újdonságokról!
  

Cimkék: lakberendezés, , klasszikus, , tradicionális, , design

Kapcsolódó termékek

Cikk megosztása