Lakberendezés skandináv módra

Lakberendezés 2014-11-27

A hideg északi országokban, a hűvösnek és tartózkodónak mondott skandinávoknál járva kissé megdöbbenve tapasztalhatjuk, hogy minimalista, természetközeli elemekkel dolgozó lakberendezési kultúrájuk - a róluk elterjedt sztereotípiákkal ellentétben - nemcsak hogy kényelmes és igényes, de kifejezetten kedves, meleg, barátságos hangulatot áraszt. Tarts velünk, és derítsük fel együtt, mitől is olyan népszerű ez a stílus! Hátha magad is megkedveled, és ha nem is varázsolod át hirtelen felindulásból a teljes lakásodat, egy-két elemet nyugodtan átvehetsz tőlük, hogy a Te otthonodba is beköltözzön a letisztult és a kifinomult skandináv hangulat.

A természet ihlette

Északi rokonainknál a kiindulópontot a természetben kell keresnünk: lakberendezésük a tavakat, folyókat, hegyeket és erdőket hozza be a négy fal közé. A kiindulópontot minden esetben a világos, többnyire fehér, esetleg szürkés vagy bézs színű falak jelentik, ami a frissen hullott hó és a hegyek természetes, tiszta, hűvös hangulatát idézi. Ezt az éteri hangulatot tovább erősíti, hogy nemritkán még a padló is fehér vagy világos színű. A nagy ablakokon rengeteg fény árad be a lakásba, ami a világos felületeken megtörve a kinti természetes fényhez és a ragyogó napsütéshet hasonló érzetet kelt.
  
Skandináv nappali
  

Rendezettség és funkcionalitás

A bútorok és kiegészítők esetében a hangsúly a funkcionalitásra kerül: minden berendezés elsősorban használati tárgy, és csak másodsorban dísz. Ez nem azt jelenti, hogy a skandinávok nem adnak a minőségre és a küllemre, sőt! Messze földön híresek eredeti, kreatív, de mégis minimalista bútoraikról és lámpáikról. A skandináv formatervezés a maga egyszerűségével és keresetlenségével mégsem barátságtalan, inkább csak arról van szó, hogy a hagyományos értékeket és megjelenést részesíti előnyben a hivalkodással, az egzotikummal és a formabontással szemben.

Tágas terek

Fontos, hogy figyeljünk az arányokra és a terekre: a skandináv otthonok még csak távolról sem ismerik a túlzsúfoltságot. Kiegészítőik puritánok, a mintás szőnyegeket és falvédőket felejtsük el! Tágas otthonaikban nem ritka a kandalló sem - ha megengedhetjük magunknak, csodálatosan illeszkedik az egyszerű környezetbe, a világos falak közé egy diszkrét, fával megrakott darab.
  
Skandináv nappali
  

Az erdők színei

A faanyagok használata egyébként is jellemző a skandináv belsőépítészetre: bútoraik túlnyomórészt világos színű faanyagokból (fenyőből és nyírből) készülnek, ami passzol a szintén gyakran alkalmazott hajópadlóhoz. A világos színek és a fa anyagok között üdítő pezsgést és természetes hangulatot kelt némi világoszöld mint a párnák, növények, vázák és egyéb apróbb dísztárgyak színe.
  
Hagyományos skandináv design
  

Univerzális értékek

A skandináv stílus nagy előnye (rendezettsége és egyszerűsége mellett), hogy a legtöbb hazai otthonban is könnyedén alkalmazható, hiszen mind anyaghasználata, mind színvilága közel áll az itthoni hagyományokhoz. Aki vonzódik a modernitáshoz, mégis természetes, egyszerű környezetben szeretné élni a mindennapjait, az biztosan nem fog csalódni, ha ezen elvek szerint rendezi be a lakását.
  
A cikk megírásakor nagy segítséget nyújtott a Style At Home cikke. A cikkben szereplő (és további skandináv stílusú lakberendezéssel kapcsolatos) képeket megtaláhatod Pinterest board-jainkon. További érdekes cikkekért fusd át blogunkat, illetve kövesd Facebook oldalunkat - így garantáltan nem maradsz le semmiről, ami a Bútoros.com-on történik.
  

Cimkék: lakberrendezés, , belsőépítészet, , design, , skandináv

Kapcsolódó termékek

Cikk megosztása