Emelkedőben a raklap-bútorok csillaga

Bútorfelújítás 2014-11-11

Biztosan Ti is megfigyeltétek már, hogy mostanában egyre több helyen (lakásban, kertben, fesztiválon, szórakozóhelyeken, szabadtéren egyaránt) találkozhatunk raklapból készített bútorokkal. Ennek több oka is van: raklapból bútort készíteni olcsó, környezetbarát, kreatív és izgalmas időtöltés, könnyebb és egyszerűbb, mintha kezeletlen fával, falemezekkel és / vagy -rudakkal dolgoznánnk, és ami nem utolsó szempont: az elkészült bútor a mi kezünk és ízlésünk nyomát fogja magán viselni.
  

  

A raklapok jellemzői

Mielőtt belefognánk a barkácsolásba, nem árt, ha tisztázunk néhány, a raklapokra vonatkozó sajátosságot:
- új vagy használt raklapot veszünk
- mekkora méretű raklappal kell majd dolgoznunk (a jellemző méretek: 800×600mm, 1200×800mm, 1200×1000mm)
- hány léces raklapunk van (általában 5 vagy 7 léc van egy raklapban)
- mekkora a raklapok teherbírása (600-1000kg között)
  
Ezen jellemzőkkel azért nem árt tisztában lenni, mert nem mindegy, milyen raklapból milyen bútort szeretnénk készíteni - a döntés rajtunk áll, de az raklapjaink adottságait is vegyük figyelembe, hogy tartós és strapabíró bútor kerülhessen ki a kezeink közül.
 
  

Hogyan kezdjünk hozzá?

A raklapokat alaposan tisztítsuk le (főleg, ha használt darabokkal dolgozunk), portalanítsuk, és csiszoljuk simára és szálkamentesre a felületüket! Ezután kenjuk át lenolajjal őket, majd száradás után pácolhatjuk, lakkozhatjuk és az áhított színre festhetjük a fát. Ezután jöhet a bútorhoz szükséges egyéb kiegészítők: üveglapok, kerekek, akasztók, stb. rögzítése. Nem hangzik túl bonyolultnak, és nem is az: akár egy délután alatt új bútorral dobhatjuk fel a lakásunkat, de pár raklapból egy erre szánt hétvége alatt teljesen át is alakítatjuk az egész otthonunk hangulatát.

  
Miket készíthetünk raklapból?

A lehetőségeknek gyakorlatilag csak a fantázia szab határt, de a leggyakrabban az alábbi raklapból barkácsolt bútorokkal találkozhatunk:
- fotel
- kanapé
- ágy
- dohányzóasztal
- étkezőasztal
- polc
- előszobafal
  
Íme pár ötletes raklap-bútor:
  
      
Ha pedig további tippekre vágy, nézegesd a Kreatív Raklap Bútorok Facebook-oldalt, vagy olvasd el a következő cikket a Színes Ötletek blogon: 30+ szuper raklapos ötlet. Pinterest oldalunkon Raklap bútorok board-ot is találhatsz, nézd át, és ha tetszett, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel az ott összegyűjtött ötleteket.
  
Neked is vannak ötleteid, tapasztalataid raklap-bútorokkal kapcsolatban? Esetleg fotóid saját bútorokról, tippjeid a készítéshez? Ne habozz őket megosztani velünk!
  

Cimkék: lakberendezés, , raklap, , raklapok, , bútor, , bútorok, , környezetbarát

Kapcsolódó termékek

Cikk megosztása