Modern freskók a szobád falán

Lakberendezés 2014-11-04

Látványos, eredeti, abszolút testreszabható és hangulatos: napjaink új őrülete hatalmas, festményszerű fényképekkel dekorálni lakásunk falait - pedig tulajdonkképpen egy ezeréves ötletről beszélünk. A freskók modern változatai, a fotótapéták egy szempillantás alatt megváltoztatják bármilyen szoba, de akár az egész lakás jellegét. Akár a bambuszerdőkbe, akár a szalmabálákkal tarkított búzamezőkre, akár a tengerpartra vagy New York utcáira vágysz, bármelyiket becsempészheted a lakásodba.
Fotótapéta - Erdő a nappaliban
A felhelyezéshez szükséges eszközök:
  
- ragasztó
- tálca a bekevert ragasztó tárolására
- a ragasztó felviteléhez használható henger
- függőón vagy vízmérték
- ceruza
- portalanításhoz használható ecset
- tiszta víz tálkában vagy tartályban a szennyeződések és a kifolyt ragasztó eltávolításához
- puha, nagy felületű szivacs, ami nem súrolja a tapéta felületét
- tapétasimító
- tapétavágó
- vezetősín a pontos, precíz tapétavágáshoz
- vágókés (sniccer)
  
A fotótapéta felhelyezése
  
1: Mindenekelőtt meg kell tervezni a helyiségen belül a tapéta elhelyezését, és a szoba magasságához kell igazítani a tapéta hosszúságát. Ügyeljünk rá, hogy az egymás mellé helyezett tapétacsíkok pontosan illeszkedjenek egymáshoz, máskülönben az egymás mellett elcsúszó darabok miatt könnyen elromolhat az élethű hatás. Praktikus az előkészítés során megszámozni a csíkokat, így gördülékenyen és pontosan dolgozhatunk.
  
2: A sima, portalanított falfelületen kiosztjuk és grafitceruzával kijelöljük a tapétacsíkok felhelyezéséhez szükséges, előre kimért távolságokat. A pontos munkához használjunk vízmértéket vagy függőónt!
  
3: A ragasztót a dobozon feltüntetett, a gyártó által javasolt keverési arány alapján kikeverjük a tálkában, majd elkezdjük felhordani a falra a henger segítségével, 90-100cm szélességben - így egységes, egyenletesen kent felületet kaphatunk. Ügyeljünk rá, hogy ne maradjanak fedetlen felületek a falon, mert ezeken a helyeken a tapéta felhólyagosodhat! A ragasztós felületet simítsuk egyenletesre. Ha a fal anyaga erősen szívja be a ragasztót, alkalmazzunk előkenést! A kifolyt ragasztót távolítsuk el, a légbuborékokat simítsuk ki!
  
4: A tapéta elhelyezésekor a tapétát a ragasztós falra mintával befelé kell felhelyezni, teljes hosszában. Így a minta nem lesz ragasztós, az alsó és felső végeket pedig a tapéta felhelyezése után a szoba belmagasságához igazíthatjuk. A függőón segít, hogy teljesen függőlegesen tudjuk felhelyezni a csíkokat a falra. Helyezzük a tapétacsíkokat a mintának megfelelően sorba, és rakjuk fel őket a falra! A tapéta elsimítását a falon középtől lefelé, balra és jobbra végezzük! Használjunk a tapétázáshoz kefér vagy tapétalapátot - ezeket az eszközöket tartsuk mindig tisztán, hogy a mintára már ne kerüljön se ragasztó, se szennyeződés.
  
5: A csíkok felhelyezése utána a tapéta beszabásához (az alsó és felső, a belmagasságból kilógó részek levágásához) használjunk tapétavágó kést és vezetősínt / fém vonalzót! A sniccerben gyakran kell cserélni a pengét, mert a tompa kés elszaggathatja a tapétát vágáskor.
  
Ha a fenti lépéseket körültekintően és pontosan elvégeztük, már nincs is más dolgunk, mint alaposan kiszellőztetni a szobát, majd két lépést hátralépni a faltól, és megcsodálni munkánk eredményét! :-) Neked is van otthon fali tapétád? Oszd meg velünk bátran ötleteidet, tapasztalataidat - minden hozzászólást szívesen látunk.
  
Fotótapéta - Ebéd a búzamezőnFotótapéta - Étkező a mólónFotótapéta - Erdei fürdő
Fotótapéta - Hegyi levegőFotótapéta - Víz alatti alvásFotótapéta - Nappali a nagyvárosban

Cimkék: lakberendezés, , tapéta, , tapétázás, , bútor, , fotótapéta

Kapcsolódó termékek

Cikk megosztása