A legtutibb kerti bútorok fillérekből

Barkács 2016-05-19

Az esős idő ellenére menthetetlenül itt a nyár - és vele együtt a kerti szezon. Ha Nektek is van kertetek, biztos minden júniusban elhatározzátok, hogy renbeteszitek, felturbózzátok, egyszóval kihozzátok belőle a maximumot, és nem hagyjátok ebek harmincadjára. Mi bútorok terén adunk most pár tippet, és hogy még a pénz se legyen akadály, raklapos ötletekkel készültünk Nektek! :)

     
1., Induljunk az alapoktól!

A képeken egyszerűnek tűnik, de valójában nem annyira magától értetődő munka rakapból bútort készíteni. Az első lépés mindig a méretre vágás. Többféle raklap is kapható / beszerezhető Magyarországon, a leggyakrabban az EUR raklappal lehet találkozni, aminek mérete 120×80cm, érdemes ezekkel kalkulálni, hogy minél kevesebbet kelljen levágni belőle, amikor a leendő bútordarab készül.
     
Bútoros Blog - Kerti bútorok fillérekből - Raklap típusok és méretek
     

2., A piszkos anyagiak

Nemcsak méretüken térnek el a raklapok, hanem színükben, állapotukban - és igen, az árukban is. A színnek akkor van jelentőssége, ha natúr fa színű bútorra vágytok, és nem szeretnétek festéket használni. Az állapot és az ár viszont összefügg egymással: a sérült raklapok sokkal olcsóbbak, mint az ép darabok, már 200-300 Ft-tól hozzá lehet jutni a legolcsóbbakhoz, de ezek több idő- és energiaráfordítást igényelnek, mert a felületkezelésük, a csicsolás, a pácolás, a sérült részek korrigálása macerásabb, a komolyabb hibák pedig a felhasználható méretet is meghatározhatják. Ha lehetőségetek van rá, a helyszínen válogassátok ki a számotokra megfelelő darabokat, ne látatlanban rendeljetek!
     
Bútoros Blog - Kerti bútorok fillérekből - A piszkos anyagiak
     

3., Finom részletek

Ha igazán szép és tartós rakap-bútort szeretnétek, méretre vágás után nem spórolhatjátok meg a csiszolást! Ahhoz, hogy szép legyen a felület, jól tapadjon a festék, pontosan illeszkedjenek a méretre vágott darabok, a raklapokat tetőtől talpig végig kell csiszolni. Ehhez használjatok 100-as, a finomabb részletekhez pedig 80-as csiszolópapírt!
     
Bútoros Blog - Kerti bútorok fillérekből - Raklap csiszolása
     

4., Alapozás és festés

A csiszolás után jöhet az alapozás, majd a festés. Ekkorra már valószínűleg nagyon unalmasnak fog tűnni a raklapbútor készíése, de ne akarjatok gyorsan túlesni az egészen, mert ha túl vastagon kenitek fel a festékes, lefolyhat, és akkor az egész munkátok kárba veszhet. Dolgozzatok vékony rétegben, vagy ha nem spótoltok a festékkel, a merítéses megoldás is szóba jöhet: egy nagy keretbe rögzítsetek fóliát, öntsétek bele a festéket, és ebbe mártsátok bele a raklap egyik, majd száradás utána a másik felét! Mivel kinti bútorokról van szó, ne feledkezzetek meg az időjárás viszontagságai ellen védő lakkozásról sem! Ha biztosra szeretnétek menni, pontosan mire lesz szükségetek (festék, eszközök, egyéb kellékek), kérjétek ki szakember véleményét, mielőtt hozzáláttok a művelethez!
     
Bútoros Blog - Kerti bútorok fillérekből - Raklap festése
     

5., Gondolkozz egységesben, gondolkozz nagyban!

Mivel raklapból szinte bármmilyen bútort elő lehet állítani házilag is, gondolkodjatok egységes megoldásban! Ha lehetőségetek nyílik rá, ugyanolyan raklapokból készítsétek el az összes kerti bútort, és a festékből is vásároljatok akkora mennyiséget, amivel az összes tervezett bútort el tudjátok készíteni! (Ha nem akarjátok egyben megvásárolni, jegyezzétek fel a festék típusát és színkódját, hogy ne később kelljen találgatni és nyomozni, mi lehetett az eredeti szín!) Ülőbútorok esetében ne feledkezzetek meg az ülőfelületekről sem, ehhez is vásároljátok meg, ha lehet, egyben a textíliát, nehogy "menet közben" kifogyhatok az anyagokból! Gondolkozzatok nagyban! Raklapbútort gyártani nemcsak olcsó és praktikus, de jó szórakozás is - gyorsan rá lehet kapni az ízére. ;)
     
Bútoros Blog - Kerti bútorok fillérekből - Kerti raklapbútorok
     
Ha tetszett a cikkünk, oszd meg ismerőseiddel is, illetve kövesd rendszeresen a Bútoros Blogot hasonló tippekért, ötletekért és tanácsokért! Kövesd social media oldalainkat a Facebookon, Google+-on és Twitteren, illetve Pinteresten is, így mindig képben leszel a legtutibb bútoros hírekkel és újdonságokkal!
     

Cimkék: raklap , raklapbútor , bútorok , diy

Kapcsolódó termékek

Cikk megosztása