A retró stílus nyomában

Lakberendezés 2014-12-20

Az 50-es, 60-as, 70-es évek végén mindent szabad volt, és mindent lehetett is, ami azelőtt képtelenségnek számított. A funkcionalitás mellett teret kapott a forma, tömegével jelentek meg a vadiúj design-bútorok, a lakások falai tobzódtak a színekben és a mintákban, a geometriai alakzatos beköltöztek az otthonunkba, és velük együtt egy laza, vidám életérzés is. Ha hiányzik Neked ez a hangulat, megmutatjuk, hogyan varázsolhatod elő és alkalmazhatod saját otthonodban.
A retró stílus tulajdonképpen több évtized stílusait foglalja össze: tulajdonképpen mindent, ami a múlthoz köthető, de elsősorban az 50-es, 60-as és 70-es évek funky stílusa és a nem sokkal régebbi, vintage stílus keveredik (nem ritkán elég meghökkentően) benne.
  
Retró színek és formák
  

Retró bútorok

Absztrakt, geometrikus vonalvezetésű darabok, melyek mindegyike egyenként is hangsúlyos, központi darab lehetne. Jellegzetes retró bútor például a hosszúkás kanapé színes, mintás díszpárnákkal; vagy a fényes bárszékek vörös műbőr ülőrésszel; a sarok-ülőgarnitúrák vagy a szétszedhető, majd újra összerakható, támla nélküli kisszékek.
  
Retró bútorokRetró bútorok
  

Harsány, vidám színek

A színek kiválasztása ennél a stílusnál meghatározó, de szerencsére egyáltalán nem bonyolult. A legelterjedtebb retró színek a kiwizöld, a mustársárga, ezeket pedig általában feketével, fehérrel és vörössel kominálják. Ha még hozzávesszük a lilát és az élénk pinket, teljes a színkavalkád - ha csak a színeket válogatjuk össze, már akkor is megkapjuk a jellegzetes retró-érzésvilágot, a forma csak a ráadás. És ha még ez sem elég, ott van az élénk narancs, a zöld, az indigókék és a sárga telített árnyalatai. És ez a rengeteg szín nemhogy egy szobában, de akár egyetlen bútor- vagy textildarabon is megtalálható. Ha pedig a mintákat vesszük: a batikolt, a kockás és az indás szövetek a legnépszerűbbek.
  
Retró színek és minták
  

Retró minták és anyagok

A retró stílusban az egyik legmeghatározóbb elem a minta. A szőnyegek, a függönyök, a falakon a tapéták... Csupa-csupa geometrikus mintázat mindenfelé. Mindez színes, fényes felületekkel párosul, a székek, fotelek, kanapék esetében bársony ülőrészekkel. Furcsának tűnik? Ne tűnjön! Egy pillanatra se feledd: a retró stílus a színek, formák, minták és anyagok gazdagságáról szól - ne félj használni ezeket. Jelszó: minél több, annál jobb!
  
Retró tapéta a falonRetró nappali
  

Jellegzetes dekoráció

Ha dísztárgyakra kerül a sor, szintén nem kell visszafogod magad. Bolyhos szőnyegek, lávalámpák, pultok és bárszékek, a falon színes festmények, mellettük absztrakt formájú (és harsány színű!) szobrok... Minden jöhet, ami hangsúlyos és meghökkentő. Az egyszerűség kizárva: felejtsük el a tájképeket és csendéleteket, a fa felületeket és a természetes színeket! A retró életérzés nem erről szól.
  
Retró festmények
  
Akárcsak a korszak zenéje, ruhái és életmódja, a retró lakberendezés és design is a korlátok átlépéséről és az új utak kereséséről szól. Ha elég bátor vagy ehhez, imádni fogod azt az életvidám hangulatot, amit egy retró stílusban berendezett lakás közvetít. De ha nem érzed magad ennyire őrültnek, akkor is átvehetsz jó pár elemet a fent felsoroltakból. Ha másért nem, azért, mert az élénk színek, a mozgalmas formák és a mintás anyagok eredetiséget és vidámságot csempésznek az otthonodba.
  
A cikk megírásában sokat segített az about.com összefoglalója. Képekért, ötletekért böngészd bátran Pinterest board-jainket, ha pedig egyetlen bútoros újdonságról sem szeretnél lemaradni, kövesd FacebookGoogle+ és/vagy Twitter oldalunkat!

Cimkék: retro, , retró, , lakberendezés, , design, , bútor, , bútorok,

Kapcsolódó termékek

Cikk megosztása