Otthonos hangulat rusztikus stílusban

Lakberendezés 2014-12-14

Nem is olyan távoli őseink nemcsak furcsának, de valószínűleg egyenesen nevetségesnek találnák napjaink lakberendezési divathóbortjait: nem tudnák hová tenni a festett, tapétázott falakat a durva farönkök helyén, és a szőnyegeket is csak meglepetten bámulnák ott, ahol ők a döngölt föld vagy a lakkozatlan hajópadló látványát szoktak meg. A rusztikus stílusban berendezett házakban viszont kellemesen éreznék magukat: a természetes anyagok és formák, a meleg színek, az egyszerű vonalvezetésű bútorok mind-mind arra emlékeztetnék őket, amit egykor az ember otthonnak nevezett.
  
Rusztikus nappai
  
Furcsa paradoxon, hogy a modern időkben egyre nagyobb divat visszanyúlni ehhez a stílushoz, sőt, nagyvárosok panelházaiban is megtalálható már nem egy ebben a stílusban berendezett lakás. A rusztikus stílus legfőbb vonzereje a természetességben és a régi idők hagyományaihoz való visszanyúlásban rejlik. Egyszerű, keresetlen őszinteség, ami mellőzik a modern idők túlkomplikált, technokrata jellegét - ebben áll a stílus lényege. Semmi utalgatás, semmi szimbolizmus, csak a kézzel fogható, magától értetődő valóság. Egy rusztikusan berendezett lakásban semmi sem akar másnak tűnni, mint ami.
  
Ha gyermekként a legkedvesebb időtöltésed az iszapban való tocsogás, a homokvárak építése és a fafaragás volt, és úgy érzed, hiányzik ez a kedvesen egyszerű, szerény világ, megidézheted ezt a felhőtlen életérzést, ha rusztikus stílusban rendezed be otthonod. Megmutatuk, mire figyelj!
  

1., Nagy, nehéz, szem előtt lévő gerendák és faszerkezetek

A legtöbbünknek ez az első, ami beugrik, ha a rusztikus lakberendezés kerül szóba. A kezeletlen, tömör fa gerendák szépen követik a mennyezetet, az ajtókat és ablakokat, a kandallókat - egyszóval vezetik a tekintetet, keretet adva ezzel az egész szobának. Fehér színűre festett fallal tökéletes, elegáns kontrasztot alkotnak, de melegebb színű vagy fa borítású falakkal is tökéletes harmóniában állnak.
  
Rusztikus tartószerkezetRusztikus konyha
  

2., Organikus formák

A tömeggyártás és a modern design termékei nem mindenkit hoznak lázba - és különösen semmi keresnivalójuk egy rusztikus stílusban berendezett otthonban. Válassz helyettük inkább egyedi, fából készült bútorokat határozott élekkel, sima profillal, egyszerű formákkal, olyasmiket, amik a régi, háztáji gazdálkodás idején élt őseink mindennapi használati tárgyait idézik. A kosarak és fonott ládák, a hagyományos fa kenyereskosár vagy kenyértartó, az egy nagyobb fadarabból készült vágódeszkák, a kézzel festett, zománcozott, égetett agyag köcsögök például remek díszei lehetnek a konyhádnak. Használj egyenes,  természetes anyagú (fa, márvány) felületeket, és törekedj az utánzatok kerülésére! Bútorválasztáskor válaszd az egyszerű, díszítetlen szekrényeket, komódokat és polcokat, és kerüld a túlzsúfoltságot!
  
Rusztikus konyhabútorok
  

3., Patinás bútorok

A rusztikus stílus nemm létezhet patina nélkül! Még ha most rendezted is be a lakásod, kerüld az újdonság látszatát! A fényes, polírozott anyagú bútrok helyett a koptatott, régies hatású darabokat keresd - akár a bolhapiacon is! A fa anyag legyen kopottas, a festés fakó és hiányos, a fémes felületek se csillogjanak élesen, inkább tompa, viseltes hatást keltsenek, és az üvegtárgyak sem baj, ha nem ragyognak, és nem is annyira átlátszóak.
  

  

4., Meleg földszínek

A rusztikus színpaletta kerüli a harsány és pasztell színeket, ellenben tobzódik a barátságos, természetes földszínekben. Jöhet minden, amit a fák, a kövek és a föld magán hord. Kiegészítő színként pedig a magenta, a lime zöld és a piros a leggyakoribbak, bár ezek egyáltalán nem képezik a rusztikus paletta szerves részét, inkább csak dísztárgyakon képében lehet őket felfedezni. Ha meguntuk az egyhangú barnát, kiszélesíthetjük a természetes színek körét aranysárgára, farmerkékre vagy türkizre - de ha tartani szeretnénk magunkat a rusztikus stílushoz, óvakodjunk attól, hogy ezek a színek domináljanak a barnák, a szürkék és a drappok különböző árnyalataival szemben.
  
Rusztikus konyha
  

5., Durva anyagok

Az olyan finom anyagoknak, mint a selyem vagy a csipke, nem sok keresnivalójuk van egy rusztikus stílusú otthonban. Válassz inkább durva szövésű, nehezebb textúrájú anyagokat: zsákvásznat, vásznap, gyapjút és pamutot! Az egzotikus, de hagyományos szövési technikával készült szőnyegek, falvédők, ágytakarók is illenek a rusztikus hangulathoz, de figyelj rá, hogy a mintázatuk mindig nagyon egyszerű és semleges legyen: csíkos, esetleg nem túl kontrasztos kockás.
  
Rusztikus anyagok
  

6., Újragondolt használati tárgyak

A rusztikus stílus abból gazdálkodik, ami van: limlomokkal, talált tárgyakkal, kacatokkal - amiket egyébként igen ötletesen lehet felhasználni, ha az emberbe szorult némi kreativitás. Ha a bolhapiacon jársz, ne hagyd ott a régi vödröket, fonott kosarakat, ládákat és raklapokat - nemcsak azért, mert most egyébként is divat a használt dolgok újragondolása, hanem azért is, mert ezek a tárgyak tényleg nagyszerűen illeszkednek egy rusztikusan berendezett otthonba. Ha dísztárgyakat keresel, bátran fordulj a népművészethez és a hagyományos népi kézműves tárgyak, régi játékok felé! Biztos, hogy találsz otthon kidobásra ítélt kacatokat - szánj rá egy percet, és gondold végig, nem lehetne-e pompás lámpát, kézmosót, tárolót vagy akár csak egy hangulatos dísztárgyat csinálni abból, ami majdnem a szemétbe került!
  
Rusztikus dekoráció
  
Ha szeretnél bővebben olvasni a rusztikus stílusról, olvasd el a Houzz útmutatóját, ami egyébként ennek a cikknek is az alapját képezte. Példákat, ötleteket és inspirációt Pinterest oldalunkon találhatsz, ha pedig képben szeretnél lenni a legfrissebb bútoros hírekkel és infókkal, kövesd FacebookGoogle+ és Twitter oldalainkat!
  

Cimkék: rusztikus, , bútor, , bútorok, , lakberendezés, , természet, , barkácsolás, , diy,

Kapcsolódó termékek

Cikk megosztása